Jako, że zaczął się sezon dyniowy, pora porobić coś z tego specjału. I tak oto nabrałam ochoty na DYNIOWĄ ZUPĘ KREM. :)
Jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie potrzeba na nią żadnych, specjalnych dodatków.
Potrzebujemy jedynie:
- 0,5-1,0 kg świeżej dyni, potarkowanej na tarce jarzynowej
- 2-3 marchewki
- 1 cebulę
- ok. 1 litra buliony warzywnego, bądź ok. 1 litra wody i kostkę rosołową
- sól
- pieprz
opcjonalnie:
- gałkę muszkatołową, jeśli ktoś posiada
- 2-3 ziemniaki - dla bardziej treściwej zupy
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
- Wodę z kostką rosołową wlać do garnka i podgrzać chwilę do rozpuszczenia kostki (w przypadku bulionu - podgrzać go chwilę).
- Wrzucić pokrojone wszystkie warzywa i gotować ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
- Przyprawić do smaku i podgotować jeszcze chwilkę.
- Zupę podając można polać śmietaną.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz