poniedziałek, 6 października 2014

Dyniowa zupa krem

Harrr harrr harrr! :)
Jako, że zaczął się sezon dyniowy, pora porobić coś z tego specjału. I tak oto nabrałam ochoty na DYNIOWĄ ZUPĘ KREM. :)

Jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie potrzeba na nią żadnych, specjalnych dodatków.
Potrzebujemy jedynie:
  • 0,5-1,0 kg świeżej dyni, potarkowanej na tarce jarzynowej
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebulę
  • ok. 1 litra buliony warzywnego, bądź ok. 1 litra wody i kostkę rosołową
  • sól
  • pieprz

opcjonalnie:
  • gałkę muszkatołową, jeśli ktoś posiada
  • 2-3 ziemniaki - dla bardziej treściwej zupy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany


Przygotowanie:
  1. Wodę z kostką rosołową wlać do garnka i podgrzać chwilę do rozpuszczenia kostki (w przypadku bulionu - podgrzać go chwilę).
  2. Wrzucić pokrojone wszystkie warzywa i gotować ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
  3. Przyprawić do smaku i podgotować jeszcze chwilkę.
  4. Zupę podając można polać śmietaną.

Smacznego!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...