wtorek, 20 sierpnia 2013

Piracki SOS obiadowy ;)

Ahoy śródlądowa braci!
Czy potrzebowaliście w kuchni czegoś, co możecie użyć prawie do każdego dania - czy to do spaghetti, czy jako sos do mięsa, czy nawet do różnej maści zapiekanek? Jeśli odpowidzieliście na to pytanie twierdząco, to mam dla Was odpowiedź na nie. Oto moi drodzy - potrzebujecie w niej jedynie tego oto cudownego, smacznego i uniwersalnego Pirackiego SOSa, czyli sosu słodko-kwaśnego. :D

Składniki warzywno-owocowe:
  • 1 kg papryki (3 kolory) - pokroić w paski
  • 1 kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej
  • 1 kg cebuli - pokroić w kostkę
  • 1 kg jabłek - pokroić w kostkę
  • 1 kg gruszek - pokroić wkostk
  • 1 kg śliwek (węgierek) - pokroić w kostkę
  • 1 kg pomidorów - zdblanszować (tj. sparzyć i zdjąć z nich skórę), a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej

Pozostałe składniki:
  • 2 litry wody (na podwójna porcję 3 litry wody!)
  • 1 szklanka octu 6% lub 3/4 szklanki octu 10%
  • 50 dkg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szt. goździków
  • liść laurowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 koncentraty pomidorowe po 200g

Przygotowanie:
  1. Najpierw wrzucić marchwe i samą podgotować trochę.
  2. Do gotującej się marchwi dodać pozostałe składniki.
  3. Gotować ok 30 minut.
  4. Wlać ocet i dodać cukier.
  5. Wlać koncentrat pomidorowy, a następnie mąkę rozrobioną z zimną wodą i pozostałe przyprawy.
  6. Podgotować.
  7. Przyprawić do smaku.
  8. Pakować na ciepło do słoików.


Pogotowie spożywcze w kuchni gotowe! :D

Enjoy!!! :)



PS. Zdjęcie przedstawia już wersję obiadową - z kurczakiem. :)



4 komentarze:

  1. Grubo!! będzie z 8kg jak nie lepiej samego sosu! Chyba całą rodzinę na 3 dni tym wyżywić chcesz.. a może sama na raz? Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi więcej niż 8kg. :) Taka porcja wystarcza dla mojej rodziny na całą zimę, także sam widzisz. :)

      Usuń
  2. Owoce mnie zaintrygowały :) Chętnie wypróbuję przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest naprawdę dobry. :) Poza tym jego smak można uzyskać porządany, zależnie od gusty. Ja np. zrobiłabym swój bardziej pikantny, ale że moja rodzina woli na go łagodno, to po prostu pózniej do swoich obiadów "dodaję mu pieprzu". ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...