środa, 10 lipca 2013

PIEROGI Z JAGODAMI

Arrrgh!
Udało mi się zrealizować mój coroczny letni plan - zrobiłam i jadłam PIEROGI Z JAGODAMI. :D

Wiem, że może nie wyglądają tak dobrze, jak smakowały, ale mnie tam to w ogóle nie przeszkadzało. :) Dlaczego można by spytać? Proste - bo je uwielbiam. Mogłabym je jeść codziennie przez całe wakacje i myślę, że by mi nie zbrzydły. ;)


Jak je zrobić? Nic prostszego! :)
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, następnie wbić tam 1 całe jajko i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Jagody umyć i osączyć, a następnie posypać cukrem. Ciasto pokroić na kawałki. Każdą część ciasta rozwałkować na cienkie placki, z których wycinać kółka np. szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżeczką porcję jagód z cukrem. Należy dobrze zlepiać brzegi pierogów, żeby podczas gotowania jagody nie uciekły z pierogów. ;) Pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez 3-5 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ta da! :)

Smacznego! :)




12 komentarzy:

  1. mogę czuć się zaproszony?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione pierogi. Tak więc też chętnie bym się wprosił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matko, nie wiedziałam, że wsród czytelników mojego bloga jest tylu wielbicieli pierogów z jagodami. :P

      Usuń
    2. Tak, tak i jeszcze do tego "sok z gumijagód" http://webtrunki.pl/?k=p&id=5391/Sok-gumijagod

      Usuń
    3. Kurczę, ja to podziękuję, ale życzę powodzenia w testowaniu tego "odlotowego szaleństwa", bo sokiem tego raczej nazwać nie można. :P

      Usuń
    4. Przetestuje jutro z pewnym Ukraińcem w akademiku ;-)

      Usuń
  3. Żeby to ja jakie jagody tu znalazła... może gdzieś pod pizzą się zapodziały :P
    A można z nutellą przepis? :D tylko ten owoc mamy całorocznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, dobrze zobaczymy co da się zrobić z tą nutellą. Poza tym wracając do kwestii pierogów z jagodami - postaram się zamrozić Ci kilka sztuk. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...