środa, 3 września 2014

"Piernik wiśnią wypchany"

Ahoy marynarze! :)
Ponownie dzielę się w Wami przepisem na jakiegoś łakocia. ;) Jako, że ostatnio mam znów chęci na pichcenie, także akcje "ja w kuchni" znów wróciły u mnie do łask. Na początku wakacji, jakoś niechętnie spędzałam tam czas i przygotowanie jakiegokolwiek posiłku było traktowane u mnie jako forma przymusu, bo w końcu coś zjeść trzeba. Na szczęście "ozdrowiałam" kulinarnie i garnki podskakują na palnikach, a ciasta pieką się w piekarniku hehehe ;)
I tak oto tym sposobem wyczarowałam tym razem "PIERNIK WIŚNIĄ WYPCHANY". ;)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego (najlepiej domowej roboty) :)
  • 1 torebka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki sody

Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem.
  2. Cukier, margarynę i jajka utrzeć. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę, sodę i kakao. Do utartej masy dodawać na przemian sypkie składniki.
  3. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzona margarynę, a następnie mleko (należy przy dodawaniu mleka patrzeć na konsystencję, żeby ciasto nie było za rzadkie).
  4. Ciasto dokładnie utrzeć.
  5. Wylać na blaszkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 °C do "suchego patyczka".
  7. Gdy ciasto wystygnie, przekroić je na 2 placki.
  8. Dolny posmarować kremem - tu poszłam na łatwiznę i dodałam gotowy krem z paczki.
  9. Na krem wyłożyć wiśnie z dżemu.
  10. Przykryć górnym plackiem, delikatnie docisnąć.
  11. Piernik można też polać polewą czekoladową (u mnie jej zbrakło, także pozostała wersja bez polewy :P).


Smacznego!!! :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...