Ponownie dzielę się w Wami przepisem na jakiegoś łakocia. ;) Jako, że ostatnio mam znów chęci na pichcenie, także akcje "ja w kuchni" znów wróciły u mnie do łask. Na początku wakacji, jakoś niechętnie spędzałam tam czas i przygotowanie jakiegokolwiek posiłku było traktowane u mnie jako forma przymusu, bo w końcu coś zjeść trzeba. Na szczęście "ozdrowiałam" kulinarnie i garnki podskakują na palnikach, a ciasta pieką się w piekarniku hehehe ;)
I tak oto tym sposobem wyczarowałam tym razem "PIERNIK WIŚNIĄ WYPCHANY". ;)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 2 jajka
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego (najlepiej domowej roboty) :)
- 1 torebka przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem.
- Cukier, margarynę i jajka utrzeć. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę, sodę i kakao. Do utartej masy dodawać na przemian sypkie składniki.
- Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzona margarynę, a następnie mleko (należy przy dodawaniu mleka patrzeć na konsystencję, żeby ciasto nie było za rzadkie).
- Ciasto dokładnie utrzeć.
- Wylać na blaszkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 °C do "suchego patyczka".
- Gdy ciasto wystygnie, przekroić je na 2 placki.
- Dolny posmarować kremem - tu poszłam na łatwiznę i dodałam gotowy krem z paczki.
- Na krem wyłożyć wiśnie z dżemu.
- Przykryć górnym plackiem, delikatnie docisnąć.
- Piernik można też polać polewą czekoladową (u mnie jej zbrakło, także pozostała wersja bez polewy :P).
Smacznego!!! :)
https://www.youtube.com/watch?v=5TAwLSyRqKo
OdpowiedzUsuń