Dziś na obiad zapraszam na PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU.
Za każdym razem jak je robię, przypominają mi się czasy, gdy moja mama uczyła mnie jak je robić. Jak zwykle mamy były znacznie pyszniejsze, ale i moim nic nie brakuje. ;)
Potrzebne Wam będą:
- około 400-500g mąki
- 2-3 jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę sody
- 1,5-2 szklanki zsiadłego mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania placuszków
- Jajko rozbić.
- Dodać mleko i wymieszać.
- Dodać mąkę wymieszaną z sodą.
- Wymieszać wszystko na gładką masę o konsystencji ciut rzadszej od gęstej śmietany.
- Jeśli trzeba - dosypać mąki lub dolać mleka.
- Jabłka obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać jabłka do ciasta i wymieszać.
- Smażyć (Uwaga! Łyżkę należy moczyć za każdym razem w zimnej wodzie, ponieważ ułatwi to wykładanie ciasta na patelnię).
- Posypać placuszki cukrem pudrem.
- Zajadać ze smakiem. ;)
Smacznego!!! :)
ehh gdyby nie te zsiadłe mleko..
OdpowiedzUsuń