piątek, 30 listopada 2012

Szczawiówka (wersja postna - bez mięsa)

Ahoj Żeglarze!
Dziś przedstawiam Wam coś dobrego dla zapracowanych żołądków - SZCZAWIÓWKĘ, tyle że w wersji postnej (nie gotowanej na kości czy mięsie).





Potrzebne Wam będą:
  • garnek wody (ilość wody zależy od ilości porcji, jaką chcecie przygotować)
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 małe cebule
  • kawałek (np. ćwiartka) selera - ostatnio sprzedają tylko takie duże sztuki, więc ćwiartka w zupełności wystarczy
  • ziemniaki (ich ilość zależy tylko od Was)
  • szczaw ze słoiczka, bądź świeży (z racje tego, że o świeży o tej porze roku trochę ciężko, więc pozostaje wersja ze słoiczka) ;)
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 listki liścia laurowego
  • 1 łyżka mąki i trochę mleka do zabielenia zupy   lub    śmietana

Przygotowanie:
  1. Marchew, piertuszkę i seler pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej.
  2. Wodę zagotować.
  3. Wrzucić do niej ziemniaki. Gotować ok 15 minut.
  4. Na patelni zeszklić cebulę i wrzucić do garnka.
  5. Wrzucić szczaw, marchew, pietruszkę i seler i nadal gotować.
  6. Dodać liść i ziele angielskie, pieprz i sól.
  7. Gotować, aż warzywa się ugotują.
  8. W razie czego zabielić lub użyć śmietany już w miseczce.
Gotowe! :)

Podawać najlepiej z ugotowanym jajkiem. :)

Smacznego!!! :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...