Podzielę się dziś z Wami przepisem na bardzo prosty, tani i smaczny obiadek, tj. MARCHWIANKĘ.
Potrzebne Wam będą:
- kiełbasa, żeberka lub jakikolwiek inny kawałek mięsa (co kto lubi tak naprawdę - z każdym rodzajem mięsa jest ok) - porcja zależy od chęci i pojemności żołądka ;)
- 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę
- 0,5-1 kg marchwi startej na tarce jarzynowej
- 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- pieprz
- sól
- 1 szklanka wody (góra 2, ale to już max)
- 1 czubata łyżka mąki (w razie czego)
Przygotowanie:
- Przygotowaną wcześniej wodę, marchew i ziemniaki wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż marchew i ziemniaki zaczną być miękkie.
Często mieszać, żeby nie przywarło do dna! - Podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą i dodać do marchwi i ziemniaków.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- W razie konieczności (mam tu na myśli, gdyby marchwianka była za rzadka) zaciągnąć mąkę na patelni i dodać do reszty - sprawi to, że marchwianka zgęstnieje.
W razie wyboru innego mięsa niż kiełbasa, należy podgotować je wcześniej (ok. 15 minut) i do niego dorzucić marchew z ziemniakami i postępować jak wyżej.
W razie potrzeby (gdyby okazało się, że jest za mało wody, można dodać jej więcej, ale też bez przesady, bo będzie za rzadka).
Smacznego!!!
co to znaczy: "zaciagnac make na patelni"?
OdpowiedzUsuńTzn. wlać na patelnię troszkę oliwy, wziąć czubatą łyżkę mąki i wymieszać ja z tą oliwa, a nasepnie dodać do tego trochę wody i znów wymieszać, żeby nie było grudek. Takie coś dodać do marchwianki bardzo energicznie mieszając.
UsuńProszę :)