czwartek, 8 listopada 2012

Piracka Marchwianka

Czołem szczury lądowe!
Podzielę się dziś z Wami przepisem na bardzo prosty, tani i smaczny obiadek, tj. MARCHWIANKĘ.


Potrzebne Wam będą:
  • kiełbasa, żeberka lub jakikolwiek inny kawałek mięsa (co kto lubi tak naprawdę - z każdym rodzajem mięsa jest ok) - porcja zależy od chęci i pojemności żołądka ;)
  • 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę
  • 0,5-1 kg marchwi startej na tarce jarzynowej
  • 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • pieprz
  • sól
  • 1 szklanka wody (góra 2, ale to już max)
  • 1 czubata łyżka mąki (w razie czego)

Przygotowanie:
  1. Przygotowaną wcześniej wodę, marchew i ziemniaki wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż marchew i ziemniaki zaczną być miękkie.
    Często mieszać, żeby nie przywarło do dna!
  2. Podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą i dodać do marchwi i ziemniaków.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. W razie konieczności (mam tu na myśli, gdyby marchwianka była za rzadka) zaciągnąć mąkę na patelni i dodać do reszty - sprawi to, że marchwianka zgęstnieje.

W razie wyboru innego mięsa niż kiełbasa, należy podgotować je wcześniej (ok. 15 minut) i do niego dorzucić marchew z ziemniakami i postępować jak wyżej.

W razie potrzeby (gdyby okazało się, że jest za mało wody, można dodać jej więcej, ale też bez przesady, bo będzie za rzadka).

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. co to znaczy: "zaciagnac make na patelni"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn. wlać na patelnię troszkę oliwy, wziąć czubatą łyżkę mąki i wymieszać ja z tą oliwa, a nasepnie dodać do tego trochę wody i znów wymieszać, żeby nie było grudek. Takie coś dodać do marchwianki bardzo energicznie mieszając.
      Proszę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...