Dziś przedstawiam Wam mój kolejny kulinarny eksperyment, a mianowicie ZUPĘ MLECZNĄ Z DYNIĄ I ZACIERKAMI.
Zaczęło się od tego, że wstałam i postanowiłam pójść na ryneczek po warzywa. Patrzę, a tam Pani sprzedaje dynie. Pomyślałam sobie - kurcze wszyscy tak chwalą zupę dyniową, a ja tak naprawdę nigdy nie próbowałam jej zrobić... i postanowiłam to zmienić. Kupiłam kawałek dyni, mleczko od krowy i zadowolona wróciłam do domu gotować zupę. :D
Jeśli chcielibyście również spróbować ją ugotować - nic prostszego - przepis jest poniżej. :)
Jeśli chcielibyście również spróbować ją ugotować - nic prostszego - przepis jest poniżej. :)
Potrzebne Wam będą:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka z czubkiem dyni startej na tarce jarzynowej
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy dynię i cukier i gotujemy do momentu, aż dynia się ugotuje.
- Z jajka i mąki wyrabiamy ciasto.
- Odrywamy małe kawałki ciasta i wrzucamy do gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze ok 3-5 minut.
Mniam!!! :D
Życzę smacznego! :)
Byłem testerem. Polecam. Żyję. Smakowało.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że Ci smakowało!... i że nadal żyjesz. :P
Usuń