piątek, 16 listopada 2012

Zupa mleczna z dynią i zacierkami

Ahoj!
Dziś przedstawiam Wam mój kolejny kulinarny eksperyment, a mianowicie ZUPĘ MLECZNĄ Z DYNIĄ I ZACIERKAMI.


Zaczęło się od tego, że wstałam i postanowiłam pójść na ryneczek po warzywa. Patrzę, a tam Pani sprzedaje dynie. Pomyślałam sobie - kurcze wszyscy tak chwalą zupę dyniową, a ja tak naprawdę nigdy nie próbowałam jej zrobić... i postanowiłam to zmienić. Kupiłam kawałek dyni, mleczko od krowy i zadowolona wróciłam do domu gotować zupę. :D
Jeśli chcielibyście również spróbować ją ugotować - nic prostszego - przepis jest poniżej. :) 


Potrzebne Wam będą:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka z czubkiem dyni startej na tarce jarzynowej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru


Przygotowanie:
  1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy dynię i cukier i gotujemy do momentu, aż dynia się ugotuje.
  2. Z jajka i mąki wyrabiamy ciasto.
  3. Odrywamy małe kawałki ciasta i wrzucamy do gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze ok 3-5 minut.

Mniam!!! :D

Życzę smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Byłem testerem. Polecam. Żyję. Smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci smakowało!... i że nadal żyjesz. :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...