sobota, 3 sierpnia 2013

Tort makowy

Yarrr!
Dziś, Rybie Oddechy ;) podzielę się Wami przepisem na naprawdę ciekawy i smaczny TORT MAKOWY.
Muszę Wam przyznać, że z początku po przeczytaniu przepisu podeszłam do niego dość scepytcznie, jednakże... zmieniłam zdanie próbując gotowego już tortu. Szczerze - zaskoczył mnie i to dość pozytywnie. :) Oto jak się prezetuje to makowe szaleństwo. :P

Składniki masy makowej:
  • 300g maku
  • 270g drobnego cukru
  • 8 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromat migdałowy

Składniki do nasączenia:
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki wody

Składniki na krem waniliowy:
  • 600g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 5 łyżek cukru pudru (można użyć więcej lub mniej - według gustu)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z laski wanilii [ja obyłam się bez tego, dając po prostu torebkę cukru waniliowego]

Na przełożenie:
  • 150 ml konfitury pomarańczowej


Przygotowanie masy makowej:
  1. Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą, tak aby go przykryć i pozostawić tak przez noc.
  2. Alternatywie można też zalać mak wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba te sposoby są równie dobre i wypróbowane (gotuję mak, jeśli zapomnę namoczyć go na noc). Po tym czasie mak odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
  3. Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przekręcony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów i miksować po połączenia się składników.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do masy makowej i delikatnie wymieszać.
  5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temp. 175 °C przez ok. 45 minut lub trochę dłużej, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób ostudzić ciasto.
  6. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie.

Przygotowanie nasączenia:
  1. Wymieszać likier i wodę.

Przygotowanie kremu waniliowego:
  1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodać cukier puder bardzo uważając, aby nie "przebić" śmietany (tj. nie miksować zbyt długo, ponieważ kremówka może się zważyć).
  3. W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone.
  4. Powoli dodawać do niego ubitą kremówkę i następnie pastę waniliową (opcjonalnie).

Przygotowanie całości:
  1. Na paterze położyć pierwszy makowy blat.
  2. Nasączyć go 1/3 nasączenia.
  3. Posmarować go cienką warstwą konfitury pomarańczowej, a następnie wyłożyć na nią część kremu.
  4. Przykryć wszystko drugim blatem i powtórzyć czynności z nasączaniem, konfiturą i kremem.
  5. Przykryć wszystko ostatnim blatem, ponownie nasączyć go i udekorować całość reszta kremu.
  6. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.



Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...