Dziś, Rybie Oddechy ;) podzielę się Wami przepisem na naprawdę ciekawy i smaczny TORT MAKOWY.
Muszę Wam przyznać, że z początku po przeczytaniu przepisu podeszłam do niego dość scepytcznie, jednakże... zmieniłam zdanie próbując gotowego już tortu. Szczerze - zaskoczył mnie i to dość pozytywnie. :) Oto jak się prezetuje to makowe szaleństwo. :P
Składniki masy makowej:
- 300g maku
- 270g drobnego cukru
- 8 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromat migdałowy
Składniki do nasączenia:
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki wody
Składniki na krem waniliowy:
- 600g serka mascarpone (schłodzonego)
- 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 5 łyżek cukru pudru (można użyć więcej lub mniej - według gustu)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z laski wanilii [ja obyłam się bez tego, dając po prostu torebkę cukru waniliowego]
Na przełożenie:
- 150 ml konfitury pomarańczowej
Przygotowanie masy makowej:
- Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą, tak aby go przykryć i pozostawić tak przez noc.
- Alternatywie można też zalać mak wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba te sposoby są równie dobre i wypróbowane (gotuję mak, jeśli zapomnę namoczyć go na noc). Po tym czasie mak odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
- Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przekręcony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów i miksować po połączenia się składników.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do masy makowej i delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temp. 175 °C przez ok. 45 minut lub trochę dłużej, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób ostudzić ciasto.
- Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie.
Przygotowanie nasączenia:
- Wymieszać likier i wodę.
Przygotowanie kremu waniliowego:
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodać cukier puder bardzo uważając, aby nie "przebić" śmietany (tj. nie miksować zbyt długo, ponieważ kremówka może się zważyć).
- W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone.
- Powoli dodawać do niego ubitą kremówkę i następnie pastę waniliową (opcjonalnie).
Przygotowanie całości:
- Na paterze położyć pierwszy makowy blat.
- Nasączyć go 1/3 nasączenia.
- Posmarować go cienką warstwą konfitury pomarańczowej, a następnie wyłożyć na nią część kremu.
- Przykryć wszystko drugim blatem i powtórzyć czynności z nasączaniem, konfiturą i kremem.
- Przykryć wszystko ostatnim blatem, ponownie nasączyć go i udekorować całość reszta kremu.
- Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz