wtorek, 16 października 2012

Ratatuj po piracku

Ahoj marynarze!
Dziś przedstawię Wam bardzo smaczny i prosty przepis na RATATUJ PO PIRACKU.

Potrzebne Wam będę:
  • 0,25-0,5 kg mięsa mielonego
  • 1-2 papryki
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 10 dkg żółtego sera
  • sos (z paczki lub robiony przez siebie)

Oto mój zrobiony ot tak przepis na naprawdę niezły sos.
Potrzebne będą:
  • 0,5-0,75 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • przyprawy (zależnie od gustu - ja dodałam pieprz, sól, majeranek, oregano, bazylię, ostrą paprykę i odrobinkę chili)
  • 25 g żółtego sera
  • kawałek serka topionego (ok.25-50g)

Przygotowanie sosu:
  1. Przygotować zabielenie z mąki i mleka - wymieszać tak, żeby nie było grudek.
  2. Dodać pozostałe składniki i przyprawy i ponownie wszystko wymieszać.



Przygotowanie Ratatuj:
1. Warzywa pokroić w dużą kostkę.
2. Na patelni podsmażyć mięso mielone na małej ilości tłuszczu.


3. Dołożyć do mięsa paprykę, cukinię i cebulę i smażyć około 5 minut.

4. Zalać to przygotowanym wcześniej sosem i smażyć jeszcze przez chwilę.

5. Przerzucić wszystko do naczynia żaroodpornego lub prodiża -w moim przypadku ;). Dodać pomidora i jeszcze raz wszystko wymieszać. Posypać żółtym serem i piec ok 15-20 minut (aż cukinia będzie dobra).




6. Jeść ze smakiem. ;)

Być może na zdjęciu moje Ratatuj nie prezentuje się zbyt apatycznie, ale jest naprawdę smaczne. Sami spróbujcie, a się przekonacie.

Smacznego!!! :)




3 komentarze:

  1. ehh ile roboty z tym.. cale szczęście Ty to umiesz robić więc kiedyś sprawdzimy jak to smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm bardzo smacznie wygląda, trzeba będzie wypróbować:) dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...