Składniki:
- 0,5-1,0 kg mięsa mielonego
- 2-6 łyżek kaszy manny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 jajka
- 1 przecier pomidorowy
- 1-2 marchewki (starta na tarce jarzynowej)
- sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy wg. uznania
- mąka do obtoczenia pulpetów
- woda (taka ilość, aby zakryła pulpety)
Przygotowanie:
- Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną i jajkiem. Przyprawić do smaku. Uformować kulki i obtoczyć je w mące.
- W garnku zagotować wodę, dodać marchew i ponownie zagotować. Wrzucać partiami pulpety i gotować każdą partię około 15-25 minut.
- Po zagotowaniu ostatnich dodać przecier i ewentualnie przyprawić sos do smaku.
- Podawać z ziemniakami (można posypać je dodatkowo koperkiem).
Gotowe!
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz