wtorek, 2 października 2012

Dwa pirackie pulpety na bezludnej wyspie

Yarrr!
Dzisiejszym pomysłem na obiad są PIRACKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM.  :)


Składniki:
  • 0,5-1,0 kg mięsa mielonego
  • 2-6 łyżek kaszy manny
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 jajka
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1-2 marchewki (starta na tarce jarzynowej)
  • sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy wg. uznania
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • woda (taka ilość, aby zakryła pulpety)


Przygotowanie:
  1. Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną i jajkiem. Przyprawić do smaku. Uformować kulki i obtoczyć je w mące. 
  2. W garnku zagotować wodę, dodać marchew i ponownie zagotować. Wrzucać partiami pulpety i gotować każdą partię około 15-25 minut. 
  3. Po zagotowaniu ostatnich dodać przecier i ewentualnie przyprawić sos do smaku.
  4. Podawać z ziemniakami (można posypać je dodatkowo koperkiem).  
Gotowe! 

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...