niedziela, 7 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami

Na niezatapialne okręty!
Zmogła mnie dziś piracka ochota na mało co nieco, także niewiele myśląc odpaliłam neta w poszukiwaniu inspiracji i natknęłam się na niesamowicie kuszącą propozycję oferowaną na blogu Proste Potrawy. I tak oto zachwycona poszorowałam do kambuzu, aby odnaleźć składniki niezbędne do przygotowania CIASTA CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I JAGODAMI
Co prawda, są to sezonowe smakołyki, ale jak ma się zamrożone jagódki w zamrażarce i dobrze zachowaną cukinię w piwnicy, nic nie stoi na przeszkodzie na upieczeniu letniego ciasta w okresie późnojesiennym.

Składniki :
  • 500 ml utartej cukinii (ok. 30 dag)
  • 400 ml mąki tortowej (ok. 25 dag)
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150-200 ml cukru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka kardamonu (może być cynamon lub to i to)
  • 200 ml jagód (ok. 14 dag)

Przygotowanie :
  1. Jajka utrzeć dokładnie z cukrem.
  2. Mąkę, kakao, kardamon i sodę wymieszać razem w osobnej misce.
  3. Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno.
  4. Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami, dokładnie ucierając.
  5. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką.
  6. Na koniec wsypać jagody (przy zamrożonych owocach należy je wymieszać z mąką, która wchłonie sok) i ponownie wymieszać łyżką
  7. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
  8. Piec w 175 °C przez około 50 min.

Smacznego!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...