Ahoy wilki morskie!
Obrabowałam dziś babciny ogródek i wyniosłam łupy godne największych szubrawców. :P
Tak, tak - udało mi się przemycić na łajbę cukinie, których czujne oko babci pilnie strzegło. ;)
I tak oto postanowiłam upichcić wakacyjnego łakocia, tj. LECZO. :D
Składniki:
- 2 małe cukinie
- kiełbasa
- 1 cebula
- 1 papryka
- ząbek czosnku
- koncentrat pomidorowy lub 3 świeże pomidory
- odrobina oleju
- przyprawy: majeranek, bazylia, pieprz, sól, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
- Warzywa opłukać, obrać, z cukinii wyciąć nasienie i pokroić w paseczki.
- Zalać szklanką wody i gotować do miękkości (mniej więcej ok. pół godzinę do godziny - zależnie od grubości pokrojonej cukinii).
- Podsmażyć kiełbaskę pokrojoną w paski, cebulę i paprykę.
- Dodać do cukinii, przyprawić do smaku i dalej gotować przez ok. 10 minut.
- Na końcu doprawić koncentratem i chwilę podgotować.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz