czwartek, 10 lipca 2014

Leczo

Ahoy wilki morskie!
Obrabowałam dziś babciny ogródek i wyniosłam łupy godne największych szubrawców. :P 
Tak, tak - udało mi się przemycić na łajbę cukinie, których czujne oko babci pilnie strzegło. ;)
I tak oto postanowiłam upichcić wakacyjnego łakocia, tj. LECZO. :D



Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • kiełbasa
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy lub 3 świeże pomidory
  • odrobina oleju
  • przyprawy: majeranek, bazylia, pieprz, sól, papryka słodka i ostra


Przygotowanie:
  1. Warzywa opłukać, obrać, z cukinii wyciąć nasienie i pokroić w paseczki. 
  2. Zalać szklanką wody i gotować do miękkości (mniej więcej ok. pół godzinę do godziny - zależnie od grubości pokrojonej cukinii). 
  3. Podsmażyć kiełbaskę pokrojoną w paski, cebulę i paprykę. 
  4. Dodać do cukinii, przyprawić do smaku i dalej gotować przez ok. 10 minut. 
  5. Na końcu doprawić koncentratem i chwilę  podgotować.


Smacznego!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...