Letnią porą lubię sobie poeksperymentować w kuchni, stąd też próba zrobienia dżemu z tego co akurat znalazłam w domu. I tak oto powstał DŻEM Z DYNI Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ.
Składniki:
- 3 kg dyni
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 8 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
- Purée z dyni połączyć z cukrem i gotować na małym ogniu przez około 30 minut – do dokładnego rozpuszczenia cukru i odparowania części wody.
- Dosypać galaretkę pomarańczową i energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia proszku.
- Jeszcze ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 10-15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.
Smacznego wszystkim, którzy ośmielą się spróbować takiego wynalazku! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz