sobota, 5 lipca 2014

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Yarrr!
Letnią porą lubię sobie poeksperymentować w kuchni, stąd też próba zrobienia dżemu z tego co akurat znalazłam w domu. I tak oto powstał DŻEM Z DYNI Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ.

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 8 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. Purée z dyni połączyć z cukrem i gotować na małym ogniu przez około 30 minut – do  dokładnego rozpuszczenia cukru i odparowania części wody.
  2. Dosypać galaretkę pomarańczową i energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia proszku.
  3. Jeszcze ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 10-15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.

Smacznego wszystkim, którzy ośmielą się spróbować takiego wynalazku! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...