niedziela, 16 lutego 2014

Smażone płotki w zalewie octowej

Aye!
Nie ma to tamto, jak na każdego pirata przystało przepadam za dobrze przyprawiona rybką. Czasem jednak sieci zawodzą i dobrze jest mieć pod pokładem coś na "zapas". ;)
I tak oto przedstawiam Wam zimową wersję rybki ze słoika, czyli SMAŻONE PŁOTKI W ZALEWIE OCTOWEJ.
Składniki:
  • 1 kg świeżych płotek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mąka
  • olej do smażenia

Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 cebula
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka ziaren czarnego pieprzu


Przygotowanie:
  1. Przygotować ryby - oskrobać i wypatroszyć. Dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Oprószyć solą i pieprzem. 
  3. Obtoczyć ryby w mące. 
  4. Dobrze rozgrzać olej na patelni i smażyć ryby na złoty kolor. Ryba ma być zrobiona "na chrupko".
  5. Nadmiaru tłuszczu pozbyć się za pomocą ręcznika papierowego
  6. Ostudzić.
  7. Cebulę pokroić w talarki. 
  8. W garnku wymieszać wodę z octem, cebulę i przyprawami. 
  9. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 5 minut. 
  10. Odstawić do przestygnięcia.
  11. Do słoika wkładać ryby, zalać przestudzoną zalewą i zamknąć szczelnie.
  12. Odstawić na kilka dni. 
  13. Rybki nadają się spożycia po 2-3 dniach.

Smacznego!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...