czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty Czwartek i pączki z wiśniami


Yo! ho! ho!
A teraz PĄCZKI Z WIŚNIAMI made by me :)

Do ich wykonania potrzebne Wam będą:
  • Dżem lub powidła wiśniowe
  • 1 kg mąki
  • 200g cukru
  • 100g oleju (najlepiej sojowego)
  • 5 żółtek
  • 500g mleka
  • 100g drożdży
  • 200g cukru pudru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać.
  2. Z drożdży, letniego mleka, niewielkiej ilości cukru i mąki sporządzić rozczyn. Następnie nakryć go ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  4. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, letnie mleko, roztarte żółtka i dobrze wyrobić ciasto, do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  5. Dodać olej i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia.
  6. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrajać krążki szklanka lub kieliszkiem. Na każdy krążek nakładać powidła lub konfitury (odsączone), przykryć drugim krążkiem, mocno docisnąć brzegi i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy podrosną przewrócić je na drugą stronę.
  8. Przygotować tłuszcz do smażenia. Temperaturę tłuszczu sprawdzić poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta - gdy ciasto wypłynie natychmiast, tłuszcz jest odpowiedni do smażenia.
  9. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry, naczynie przykryć pokrywką.  Gdy będą rumiane, przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia.
  10. Gotowe pączki wyjąć i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.


Tak więc komu, komu, bo idę do domu? :P


Smacznego!!! :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...