sobota, 21 grudnia 2013

Piernik wylewany

Aye!
Oto kolejny pomysł na pyszny wypiek, tj. na PIERNIK WYLEWANY.

Potrzebne Wam będą:

I. ciasto
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • słoiczek dżemu (np. porzeczkowego)
  • duże opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. mleka
II. Pierwsze przełożenie - powidła śliwkowe
II. Drugie przełożenie - krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 waniliowy lub śmietankowy serek homogenizowany


Przygotowanie:
I. Ciasto
  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jaja.
  2. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i kakao.
  3. Do utartej margaryny z cukrem i jajami dodać sypkie składniki.
  4. Dodać mleko i dżem.
  5. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę.
  6. Piec ok. 45-50 minut w prodiżu.
II. Krem
  1. Margarynę utrzeć z cukrem.
  2. Ucierając dodawać stopniowo małym strumieniem serek homogenizowany, aż do uzyskanie jednolitej masy.
  3. Piernik przełożyć powidłami i kremem.
  4. Można polać polewą na wierzch.

Smacznego!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...