niedziela, 15 grudnia 2013

Drezden Stollen, czyli niemiecka strucla z marcepanem

Yo-ho, yo-ho!
Dziś przedstawiam Wam normalnie fenomenalną niemiecką STRUCLĘ Z MARCEPANEM. Fakt faktem, pyszna jest jak nie wiem co, ale za tania to ona też nie jest.
Jest to tradycyjne ciasto w Niemczech pieczone w czasie adwentu, a następnie przechowywane w chłodnym miejscu, szczelnie zawinięte aż do świąt. Można je kupić w sklepie, jednakże zrobiona samemu nie dość, że smakuje lepiej, to może robić także za fajny prezent na święta. :)


Potrzebne Wam będą:
  • 6 szkl. mąki
  • łyżka świeżych drożdzy
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 12 dkg masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. obranych migdałów
  • 1 szkl. suszonyej żurawiny
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szkl. brandy
  • 30 dkg gotowej masy marcepanowej
  • masło do posmarowanie ciasta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Razem z żurawiną namoczyć w brandy. Migdały grubo posiekać.
  2. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Dodać szklankę mąki,  dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
  3. Wymieszać bakalie z odrobiną mąki ( jeżeli rodzynki i żurawina nie wchłonęły całej brandy, najpierw je odcedzić).
  4. Jajka wbić do miseczki. Utrzeć masło do białości. Nie przestając ucierać dodać cukier i po jednym jajku. Gdy masa będzie lśniąca, a cukier się rozpuści, dodać bakalie, sól, mąkę i zaczyn. Wyrabiać ciasto dłońmi, aż do powstania gładkiej i elastycznej masy.
  5. Przykryć ciasto czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 części. Każdą z nich uformować w podłużny chlebek, następnie posmarować masłem i rozłożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Złożyć wzdłuż w około 1/3 szerokości (brzegi złożonego ciasta powinny na siebie zachodzić). Wierzch złożonej części także posmaruj masłem. Placki przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C około 30-40 minut.
  8. Jeszcze ciepłe ciasto ponownie posmarować masłem i grubo posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...