sobota, 23 marca 2013

Melba

Ahoj kamraci!
Dziś przedstawię Wam przepis na ciasto na zimno zwane MELBĄ.


Potrzebne Wam będą:
  • 5 jaj
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 1 litr mleka
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kwasek cytrynowy
  • 2 paczki herbatników

Przygotowanie:
  1. 5 jaj rozbić dodając śmietanę.
  2. 1 litr mleka zagotować i wlać do niego jaja ze śmietaną. Ponownie zagotować do ścięcia się twarogu. Twaróg odcedzić i wystudzić.
  3. Rozetrzeć margarynę z cukrem.
  4. Dodawać powoli twaróg i następnie kwasek cytrynowy.
  5. Podzielić masę na dwie części. Pierwszą wyłożyć na herbatniki w tortownicy, drugą wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną masę.
  6. Przygotować galaretkę i tężejącą wylać na masę.
  7. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia galaretki.


Smacznego!!! :)


1 komentarz:

  1. aż mi szczęka opadła gdym zobaczył te pyszności... i marzeniem mym stało się skosztować tych specjałów kuchni pirackiej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...