sobota, 26 stycznia 2013

Pierś z kurczaka po pirrracku

Hej ho i butelka rumu! ;)
Od jakiegoś czasu chodziło za mną danie, które przygotowała kiedyś moja mama i zostało w mojej pamięci po dziś dzień. Oto PIERŚ Z KURCZAKA PO PIRRRACKU!!! :D


Jako, że ziemniaki w tym daniu są jakby drugoplanowe, :P postanowiłam pominąć je na zdjęciu. ;)

To tak proste danie, że aż śmieszne, że tyle czasu zwlekałam z jego zrobieniem... jednakże wreszcie przyszła i na nie pora. :D


Do jego przygotowania potrzebne są:
  • pierś z kurczaka
  • plastry żółtego sera
  • 1-2 cebule pokrojona w krążki lub w "piórka"
  • majonez
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka wymieszana np. z przyprawą do kurczaka

Przygotowanie:
  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rozrzucić na papier cebulę.
  3. Pierś pociąć na kotlety i lekko je rozbić.
  4. Kotlety opanierować najpierw w mące z przyprawami, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
  5. Podsmażyć je chwilę na patelni z każdej strony.
  6. Ułożyć kotlety na cebuli, a następnie położyć na nich plastry sera i posmarować każdy z tych plastrów łyżką majonezu.
  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 °C
  8. Piec ok 20-25 minut.

Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!!!

PS. Jestem na 100% pewna, że będzie Wam smakowało. :D
Czekam na wasze komentarze, zwłaszcza po spróbowaniu tej pyszności. ;)



8 komentarzy:

  1. nie no... wygląda przepysznie.. szkoda ze tyle roboty z tym jest ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, że to tylko tak wygląda. :)

      Usuń
  2. dzisas!! udało się i było pyszne! skoro nawet mi się udało to jest łatwe :D i bardzo smaczne nawet z innym mięsem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z jakim mięsem próbowałeś?

      Usuń
    2. yyyy martwym i zimnym :P

      Usuń
    3. A tak szczerze, bo co do powyższych nie mam żadnych wątpliwości? ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam! po powrocie od ciebie zrobiłam rodzince i też im bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...