sobota, 8 listopada 2014

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Pozdrowienia z morskich odmętów!
Dziś mam Wam do zaoferowania przepis na ZAPIEKANKĘ RYŻOWO-JABŁKOWĄ
Wiem, wiem, nie wygląda ona najlepiej, ale jest naprawdę smaczna. :)


Aby ją przygotować wystarczy jedynie postępować według poniższych kroków:
  1. 1 szkl. ryżu ugotować z 1 szkl. wody i 1 szkl mleka (gotować ok. 20 minut). Lekko go przestudzić.
  2. Duże jabłka (ok 1 kg) obrać i potarkować na tarce jarzynowej.
  3. 2 żółtka z ok 1/2 szkl. cukru utrzeć na puch.
  4. Ubić 2 białka.
  5. Białka wymieszać z żółtkami, a następnie wszystko wymieszać z ryżem.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładać: połowę ryżu, na to jabłka mocno posypane cynamonem i znów ryż. Na wierz pokroić strużki masła.
  7. Zapiekać ok 1 godziny w temp. 180 °C.

Smacznego!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...