wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto ananasowo-kokosowe

Harrr!
Kamraci! Oto przepis, który rozwalił moje podniebienie na łopatki. Jako, że ananas to nie jest mój ulubiony owoc (jednakże nie pogardzę i nim), przepis [znaleziony na blogu * Kulinarne odkrycia ... *] na wstępie jakoś mnie nie zachęcił. Wszystko wszystkim, po analizie doszłam do wniosku, że czemu by nie spróbować.  I nie żałuję! CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE okazało się rewelacyjne.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie biszkoptu:
  1. Białka ubić ze szczyptą soli. 
  2. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem. 
  3. Na koniec dodać ubite białka i miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 170 °C ok. 30 min.

Składniki na kokosowy wierzch:
  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
Przygotowanie wierzchu:
  1. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier, na koniec delikatnie wmieszać kokos. 
  2. Piec na papierze do pieczenia ok.35 min. w temp. 170 °C.

Składniki na krem ananasowy:
  • 1 puszka ananasa
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła (250 g)
Przygotowanie kremu:
  1. Ananas pokroić w drobną kosteczkę. 
  2. 1/3 zalewy wymieszać z budyniem, resztę zagotować z cukrem. 
  3. Dodać wymieszany budyń i gotować, aż do uzyskania konsystencji kisielu. 
  4. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Do miękkiego masła dodawać kolejno żółtka i razem wymieszać, dodać wystudzoną masę ananasową i razem wymieszać. 
  6. Dodać pokrojony ananas i wyłożyć na biszkopt. 
  7. Na wierzch ułożyć upieczony kokos. 
  8. Udekorować stopioną czekoladą lub wiórkami.

Smacznego!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...