Kamraci! Oto przepis, który rozwalił moje podniebienie na łopatki. Jako, że ananas to nie jest mój ulubiony owoc (jednakże nie pogardzę i nim), przepis [znaleziony na blogu * Kulinarne odkrycia ... *] na wstępie jakoś mnie nie zachęcił. Wszystko wszystkim, po analizie doszłam do wniosku, że czemu by nie spróbować. I nie żałuję! CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE okazało się rewelacyjne.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem.
- Na koniec dodać ubite białka i miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 170 °C ok. 30 min.
Składniki na kokosowy wierzch:
- 4 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 200 g wiórek kokosowych
Przygotowanie wierzchu:
- Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier, na koniec delikatnie wmieszać kokos.
- Piec na papierze do pieczenia ok.35 min. w temp. 170 °C.
Składniki na krem ananasowy:
- 1 puszka ananasa
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 1 kostka masła (250 g)
Przygotowanie kremu:
- Ananas pokroić w drobną kosteczkę.
- 1/3 zalewy wymieszać z budyniem, resztę zagotować z cukrem.
- Dodać wymieszany budyń i gotować, aż do uzyskania konsystencji kisielu.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Do miękkiego masła dodawać kolejno żółtka i razem wymieszać, dodać wystudzoną masę ananasową i razem wymieszać.
- Dodać pokrojony ananas i wyłożyć na biszkopt.
- Na wierzch ułożyć upieczony kokos.
- Udekorować stopioną czekoladą lub wiórkami.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz