środa, 27 lutego 2013

Cannelloni z mięsem mielonym

Hey!
Dziś podzielę się z Wami przepisem na prosty i naprawdę pożywny obiad, tj. CANELLONI  Z MIĘSEM MIELONYM.
[Wybaczcie mi marna jakość zdjęcia, ale byłam za bardzo głodna, żeby sprawdzić, jak wyszło mi zdjęcie. ;)]


Do przygotowania takiego Canelloni potrzebne Wam będą:
  • opakowanie makaronu Canelloni (zdjęcie poniżej)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • sos bolognese lub zrobiony własnoręcznie zwykły sos pomidorowy [przepis znajdziecie np. tu lub tutaj]
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 20 dkg żółtego sera
  • 5 dkg masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej


Przygotowanie:
I. Farsz:
  1. Podsmażyć na patelni mięso mielone.
  2. Podać do niego drobno pokrojone cebulkę i czosnek oraz sól i pieprz.
  3. Do mięsa dodać sos bolognese lub zrobiony samemu.
II. Sos beszamelowy:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Dodajemy mąkę i mieszamy tak, żeby nie było grudek.
  3. Powoli dodajemy zimne mleko, cały czas mieszając.
  4. Całość gotujemy kilka minut, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
III. Całość
  1. Canelloni nie gotujemy tylko od razu napełniamy farszem i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce czy naczyniu żaroodpornym (układamy je jednowarstwowo).
  2. Całość polewamy obficie sosem beszamelowym i zapiekamy pod przykryciem ok 15-20 minut w temp. 200oC.
  3. Następnie odkrywamy, posypujemy grubo żółtym serem i zapiekamy ponownie 15-20 minut nie przykrywając naczynia.


Smacznego!!! :)


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że wyszła naprawdę smaczna. :)

      Usuń
  2. tyle roboty to chociaż wiem ze na pewno nie spróbuje tego

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...