Dziś podzielę się z Wami przepisem na prosty i naprawdę pożywny obiad, tj. CANELLONI Z MIĘSEM MIELONYM.
[Wybaczcie mi marna jakość zdjęcia, ale byłam za bardzo głodna, żeby sprawdzić, jak wyszło mi zdjęcie. ;)]
Do przygotowania takiego Canelloni potrzebne Wam będą:
- opakowanie makaronu Canelloni (zdjęcie poniżej)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- sos bolognese lub zrobiony własnoręcznie zwykły sos pomidorowy [przepis znajdziecie np. tu lub tutaj]
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 20 dkg żółtego sera
- 5 dkg masła
- 3 łyżki mąki
- 2,5 szkl. mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Przygotowanie:
I. Farsz:
- Podsmażyć na patelni mięso mielone.
- Podać do niego drobno pokrojone cebulkę i czosnek oraz sól i pieprz.
- Do mięsa dodać sos bolognese lub zrobiony samemu.
II. Sos beszamelowy:
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Dodajemy mąkę i mieszamy tak, żeby nie było grudek.
- Powoli dodajemy zimne mleko, cały czas mieszając.
- Całość gotujemy kilka minut, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
III. Całość
- Canelloni nie gotujemy tylko od razu napełniamy farszem i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce czy naczyniu żaroodpornym (układamy je jednowarstwowo).
- Całość polewamy obficie sosem beszamelowym i zapiekamy pod przykryciem ok 15-20 minut w temp. 200oC.
- Następnie odkrywamy, posypujemy grubo żółtym serem i zapiekamy ponownie 15-20 minut nie przykrywając naczynia.
Smacznego!!! :)
no weeee robisz smaka!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że wyszła naprawdę smaczna. :)
Usuńtyle roboty to chociaż wiem ze na pewno nie spróbuje tego
OdpowiedzUsuń