sobota, 23 lutego 2013

Kaczka z ziemniakami na pieczonych jabłkach

Yarrr!
Dziś coś ekstra! Taki tam przepis na prostą, ale jakże wyśmienitą KACZKĘ Z ZIEMNIAKAMI NA PIECZONYCH JABŁKACH.

Potrzebne Wam będą:
  • kaczka w całości (najlepiej już wypatroszona)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżkę majeranku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i następnie utarta np. w moździerzu.
  • 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę  
  • 500g surowych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 150ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 500g kwaśnych zielonych jabłek pokrojonych w ćwiartki (bez gniazd nasiennych) 
  • masło do smażenia
  • kminek
  • śmietana 18%

Przygotowanie:
  1. Sól, pieprz, majeranek i cebulę wymieszać i tą mieszanką natrzeć kaczkę (także od środka) na minimum 2 godziny przed pieczeniem.
  2. Boczek podsmażyć i dodać do niego surowe ziemniaki. Całość podsmażyć do ze złocenia się ziemniaków.
  3. Mieszanką nafaszerować kaczkę i zaszyć ją wykałaczkami, następnie podlać ją wywarem warzywnym. Kaczkę piec w brytfance w temperaturze 180 °C przez 40 minut na każdy kilogram kaczki (czyli przy kaczce ważącej 2kg, należy ją piec około 80 minut). Co pewien czas podlewać kaczkę wywarem. [Ja na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmuję górę brytfanki, aby skórka na kaczce się zapiekła.]
  4. Jabłka podsmażyć na maśle, dodając do nich kminek. Podsmażyć je aż się zezłocą i zmiękną, ale nie rozpadną.
  5. Rosół który wytopi się z kaczki odlać (ale nie cały), następnie wymieszać ze śmietaną 18%, w celu przygotowania sosu.

Uwaga!!! Sos należy przygotować w oddzielnym naczyniu, ponieważ kiedy wlejemy śmietanę do brytfanki, sos nam nie wyjdzie.
Jeśli nie chce się Was przygotowywać sosu, powiem Wam, że... kaczka jest tak soczysta, że w sumie sos nie jest tam do niczego konieczny. :)
Gotowe!

Smacznego!!! :)


PS. Muszę Wam powiedzieć, że te jabłuszka, to... normalnie palce lizać!!! :) <oblizuje się na samo wspomnienie> ;) Musicie spróbować ich koniecznie!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...