Yarrr!
Dziś coś ekstra! Taki tam przepis na prostą, ale jakże wyśmienitą KACZKĘ Z ZIEMNIAKAMI NA PIECZONYCH JABŁKACH.
Potrzebne Wam będą:
- kaczka w całości (najlepiej już wypatroszona)
- sól
- pieprz
- 1 łyżkę majeranku
- 1 cebula pokrojona w kostkę i następnie utarta np. w moździerzu.
- 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 500g surowych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 150ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 500g kwaśnych zielonych jabłek pokrojonych w ćwiartki (bez gniazd nasiennych)
- masło do smażenia
- kminek
- śmietana 18%
Przygotowanie:
- Sól, pieprz, majeranek i cebulę wymieszać i tą mieszanką natrzeć kaczkę (także od środka) na minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- Boczek podsmażyć i dodać do niego surowe ziemniaki. Całość podsmażyć do ze złocenia się ziemniaków.
- Mieszanką nafaszerować kaczkę i zaszyć ją wykałaczkami, następnie podlać ją wywarem warzywnym. Kaczkę piec w brytfance w temperaturze 180 °C przez 40 minut na każdy kilogram kaczki (czyli przy kaczce ważącej 2kg, należy ją piec około 80 minut). Co pewien czas podlewać kaczkę wywarem. [Ja na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmuję górę brytfanki, aby skórka na kaczce się zapiekła.]
- Jabłka podsmażyć na maśle, dodając do nich kminek. Podsmażyć je aż się zezłocą i zmiękną, ale nie rozpadną.
- Rosół który wytopi się z kaczki odlać (ale nie cały), następnie wymieszać ze śmietaną 18%, w celu przygotowania sosu.
Uwaga!!! Sos należy przygotować w oddzielnym naczyniu, ponieważ kiedy wlejemy śmietanę do brytfanki, sos nam nie wyjdzie.
Jeśli nie chce się Was przygotowywać sosu, powiem Wam, że... kaczka jest tak soczysta, że w sumie sos nie jest tam do niczego konieczny. :)
Smacznego!!! :)
PS. Muszę Wam powiedzieć, że te jabłuszka, to... normalnie palce lizać!!! :) <oblizuje się na samo wspomnienie> ;) Musicie spróbować ich koniecznie!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz