piątek, 1 lutego 2013

Pasztet z selera

Hey!
Dziś przedstawiam Wam przepis, który dostałam od mojej Ewuni. Jakiś czas temu dała mi ona do spróbowania to cudo i teraz, kiedy sama je wypróbowałam, chciałabym się z Wami nim podzielić. Oto PASZTET Z SELERA.

 Do jego przygotowania potrzebne Wam będą:
  • 2 duże selery (potarkowana na tarce jarzynowej)
  • 2 duże grzyby suszone (pokrojone na drobno)
  • 1 duża pietruszka (potarkowana na tarce jarzynowej)
  • 1 duża marchewka (potarkowana na tarce jarzynowej)
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1/2 litra wody
  • 3/4 kostki masła
  • 3-4 jaja
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, papryka ostra i papryka słodka, curry

Przygotowanie:
  1. Wodę i margarynę wrzucić do garnka. Poczekać do rozpuszczenia margaryny.
  2. Dodać przyprawy i wymieszać.
  3. Wrzucić seler, pietruszkę, marchew, cebulę i  grzyby i dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i pozostawić do odparowania wody. Wyłączyć i ostudzić.
  4. Dodać żółtka i wymieszać.
  5. Dodać bułkę tartą i znów wymieszać.
  6. Ubić pianę z białek i powoli wymieszać.
  7. Przełożyć do foremki i piec w temp 160 °C aż się zarumini... np. o tak :).
Smacznego!!! :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...