Yo! ho! ho!
Do ich wykonania potrzebne Wam będą:
- Dżem lub powidła wiśniowe
- 1 kg mąki
- 200g cukru
- 100g oleju (najlepiej sojowego)
- 5 żółtek
- 500g mleka
- 100g drożdży
- 200g cukru pudru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać.
- Z drożdży, letniego mleka, niewielkiej ilości cukru i mąki sporządzić rozczyn. Następnie nakryć go ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, letnie mleko, roztarte żółtka i dobrze wyrobić ciasto, do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
- Dodać olej i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrajać krążki szklanka lub kieliszkiem. Na każdy krążek nakładać powidła lub konfitury (odsączone), przykryć drugim krążkiem, mocno docisnąć brzegi i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy podrosną przewrócić je na drugą stronę.
- Przygotować tłuszcz do smażenia. Temperaturę tłuszczu sprawdzić poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta - gdy ciasto wypłynie natychmiast, tłuszcz jest odpowiedni do smażenia.
- Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry, naczynie przykryć pokrywką. Gdy będą rumiane, przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia.
- Gotowe pączki wyjąć i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Tak więc komu, komu, bo idę do domu? :P
Smacznego!!! :)
Przeslij trocheeeeeeeee:)
OdpowiedzUsuńwisienki....... mmmmmm... poprosze od razu 5!
OdpowiedzUsuń