Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny, pulchniutki i zawsze wychodzący SERNIK "ZŁOTA ROSA".
Potrzebne Wam będą takie oto składniki:
I. Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 3 żółtka
- 25 dkg margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg sera (z wiaderka lub zwykłego twarogu) [ja używam serka waniliowego z niebieskiego wiaderka (do serników) z biedronki identycznego jak tutaj]
- 3 żółtka
- 2 całe jaja
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 (w przypadku serka z wiaderka ) lub 2 i 1/2 (w przypadku twarogu) szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 esencja pomarańczowa (lub bez niej - kto jak woli)
- bakalie [osobiście wolę bez nich i bez esencji, ale kto co lubi :) ]
- 6 białek
- 3/4 szkl. cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
I. Ciasto:
- Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
- Schłodzić w lodówce przez ok 0,5 godziny.
II. Masa serowa:
- W przypadku twarogu, ser dwukrotnie zemleć.
- W przypadku serka, wrzucić go do miski.
- Ucierać ser, dodając do niego kolejno jaja, żółtka, cukier, mleko wymieszane z budyniem oraz esencję. Na koniec dodać bakalie.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Formę wyłożoną papierem wyłożyć schłodzonym ciastem (dno i boki).
- Wlać masę serową i wyrównać powierzchnię.
- Piec w temp. 180 °C przez ok. 40-50 minut (należy sprawdzać czy ser przykleja się do patyczka).
- Ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę.
- Dodać cukier i sok z cytryny i ponownie ubić.
- Sernik pokryć pianą i piec jeszcze ok. 20 minut.
Smacznego!!! :)
widze ofensywa przed swietami
OdpowiedzUsuń