piątek, 29 marca 2013

Sernik "złota rosa"

Ahoy kamraci!
Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny, pulchniutki i zawsze wychodzący SERNIK "ZŁOTA ROSA".

Potrzebne Wam będą takie oto składniki:
I. Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
II. Masa serowa
  • 1 kg sera (z wiaderka lub zwykłego twarogu)   [ja używam serka waniliowego z niebieskiego wiaderka (do serników) z biedronki identycznego jak tutaj]
  • 3 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 (w przypadku serka z wiaderka ) lub 2 i 1/2 (w przypadku twarogu) szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 esencja pomarańczowa (lub bez niej - kto jak woli)
  • bakalie [osobiście wolę bez nich i bez esencji, ale kto co lubi :) ]
III. Beza cytrynowa:
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli


Przygotowanie:
I. Ciasto:
  1. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przez ok 0,5 godziny.

II. Masa serowa:
  1. W przypadku twarogu, ser dwukrotnie zemleć.
  2. W przypadku serka, wrzucić go do miski.
  3. Ucierać ser, dodając do niego kolejno jaja, żółtka, cukier, mleko wymieszane z budyniem oraz esencję. Na koniec dodać bakalie.
III. Pozostałe przygotowania:
  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Formę wyłożoną papierem wyłożyć schłodzonym ciastem (dno i boki).
  3. Wlać masę serową i wyrównać powierzchnię.
  4. Piec w temp. 180 °C przez ok. 40-50 minut (należy sprawdzać czy ser przykleja się do patyczka).
IV. Beza:
  1. Ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę.
  2. Dodać cukier i sok z cytryny i ponownie ubić.
  3. Sernik pokryć pianą i piec jeszcze ok. 20 minut.


Smacznego!!! :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...