Ahoj kamraci!
Dziś przedstawię Wam przepis na ciasto na zimno zwane MELBĄ.
Potrzebne Wam będą:
- 5 jaj
- 0,5 litra kwaśnej śmietany
- 1 litr mleka
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- kwasek cytrynowy
- 2 paczki herbatników
Przygotowanie:
- 5 jaj rozbić dodając śmietanę.
- 1 litr mleka zagotować i wlać do niego jaja ze śmietaną. Ponownie zagotować do ścięcia się twarogu. Twaróg odcedzić i wystudzić.
- Rozetrzeć margarynę z cukrem.
- Dodawać powoli twaróg i następnie kwasek cytrynowy.
- Podzielić masę na dwie części. Pierwszą wyłożyć na herbatniki w tortownicy, drugą wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną masę.
- Przygotować galaretkę i tężejącą wylać na masę.
- Pozostawić w lodówce do zastygnięcia galaretki.
Smacznego!!! :)
aż mi szczęka opadła gdym zobaczył te pyszności... i marzeniem mym stało się skosztować tych specjałów kuchni pirackiej
OdpowiedzUsuń