środa, 11 grudnia 2013

Sezamki inaczej

Harrr harrr harrr!
Dziś nieco inaczej - taka tam mała słodka porcja zdrowia, np. dla alergików. :)

Jak je zrobić? Według pewnych kroków. Założenia są następujące:
1. Zrobić zdrowe ciasteczko. :)
2.Zrobić w miarę miękkie ciasteczko (bardziej miękkie niż klasyczne sezamki).
3.Przemyciś sezam (zawiera on znacznie więcej wapnia, niż nabiał, lecytynę i zdrowe kwasy tłuszczowe).
4. Uwinąć się szybki i bez piekarnika. :)

Składniki:
  • 5 łyżek syropu daktylowego (lub miodu-w mojej wersji-, ale wówczas 4 łyżki).
  • 5 łyżek twardniejącego zdrowego tłuszczu, np. tłuszcz kokosowy, masło klarowane lub margaryna.
  • Amarantus ekspandowany - około garści (polecam!, ale można tez obejść się bez niego).
  • Sezam - około 100g.


Wykonanie:

Wlej na patelnię syrop (miód), uważając aby go nie przypalić. Dodaj olej kokosowy lub inny tłuszcz i zdejmij z ognia. Przełóż do miski i zmiksuj. Następnie dodaj resztę składników. Całość przełóż do wysmarowanego tłuszczem pojemnika. Możesz na kilkanaście minut wstawić go do zamrażarki, jeśli jesteś typem niecierpliwca. Pokrój wówczas sezamki na dowolne kawałki.

Smacznego!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...