Dziś nieco inaczej - taka tam mała słodka porcja zdrowia, np. dla alergików. :)
Jak je zrobić? Według pewnych kroków. Założenia są następujące:
1. Zrobić zdrowe ciasteczko. :)
2.Zrobić w miarę miękkie ciasteczko (bardziej miękkie niż klasyczne sezamki).
3.Przemyciś sezam (zawiera on znacznie więcej wapnia, niż nabiał, lecytynę i zdrowe kwasy tłuszczowe).
4. Uwinąć się szybki i bez piekarnika. :)
Składniki:
- 5 łyżek syropu daktylowego (lub miodu-w mojej wersji-, ale wówczas 4 łyżki).
- 5 łyżek twardniejącego zdrowego tłuszczu, np. tłuszcz kokosowy, masło klarowane lub margaryna.
- Amarantus ekspandowany - około garści (polecam!, ale można tez obejść się bez niego).
- Sezam - około 100g.
Wykonanie:
Wlej na patelnię syrop (miód), uważając aby go nie przypalić. Dodaj olej kokosowy lub inny tłuszcz i zdejmij z ognia. Przełóż do miski i zmiksuj. Następnie dodaj resztę składników. Całość przełóż do wysmarowanego tłuszczem pojemnika. Możesz na kilkanaście minut wstawić go do zamrażarki, jeśli jesteś typem niecierpliwca. Pokrój wówczas sezamki na dowolne kawałki.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz