Oto kolejny pomysł na pyszny wypiek, tj. na PIERNIK WYLEWANY.
Potrzebne Wam będą:
I. ciasto
- 3 szkl. mąki
- 1/2 margaryny
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- słoiczek dżemu (np. porzeczkowego)
- duże opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl. mleka
II. Drugie przełożenie - krem:
- 1 kostka margaryny
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 waniliowy lub śmietankowy serek homogenizowany
Przygotowanie:
I. Ciasto
- Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jaja.
- Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i kakao.
- Do utartej margaryny z cukrem i jajami dodać sypkie składniki.
- Dodać mleko i dżem.
- Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę.
- Piec ok. 45-50 minut w prodiżu.
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Ucierając dodawać stopniowo małym strumieniem serek homogenizowany, aż do uzyskanie jednolitej masy.
- Piernik przełożyć powidłami i kremem.
- Można polać polewą na wierzch.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz