Dziś przedstawiam Wam normalnie fenomenalną niemiecką STRUCLĘ Z MARCEPANEM. Fakt faktem, pyszna jest jak nie wiem co, ale za tania to ona też nie jest.
Jest to tradycyjne ciasto w Niemczech pieczone w czasie adwentu, a następnie przechowywane w chłodnym miejscu, szczelnie zawinięte aż do świąt. Można je kupić w sklepie, jednakże zrobiona samemu nie dość, że smakuje lepiej, to może robić także za fajny prezent na święta. :)
Potrzebne Wam będą:
- 6 szkl. mąki
- łyżka świeżych drożdzy
- 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jajka
- 12 dkg masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szkl. rodzynek
- 1 szkl. obranych migdałów
- 1 szkl. suszonyej żurawiny
- 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szkl. brandy
- 30 dkg gotowej masy marcepanowej
- masło do posmarowanie ciasta
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Razem z żurawiną namoczyć w brandy. Migdały grubo posiekać.
- Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
- Wymieszać bakalie z odrobiną mąki ( jeżeli rodzynki i żurawina nie wchłonęły całej brandy, najpierw je odcedzić).
- Jajka wbić do miseczki. Utrzeć masło do białości. Nie przestając ucierać dodać cukier i po jednym jajku. Gdy masa będzie lśniąca, a cukier się rozpuści, dodać bakalie, sól, mąkę i zaczyn. Wyrabiać ciasto dłońmi, aż do powstania gładkiej i elastycznej masy.
- Przykryć ciasto czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 części. Każdą z nich uformować w podłużny chlebek, następnie posmarować masłem i rozłożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Złożyć wzdłuż w około 1/3 szerokości (brzegi złożonego ciasta powinny na siebie zachodzić). Wierzch złożonej części także posmaruj masłem. Placki przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C około 30-40 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto ponownie posmarować masłem i grubo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz