Dziś mam Wam do zaoferowania przepis na ZAPIEKANKĘ RYŻOWO-JABŁKOWĄ.
Wiem, wiem, nie wygląda ona najlepiej, ale jest naprawdę smaczna. :)Aby ją przygotować wystarczy jedynie postępować według poniższych kroków:
- 1 szkl. ryżu ugotować z 1 szkl. wody i 1 szkl mleka (gotować ok. 20 minut). Lekko go przestudzić.
- Duże jabłka (ok 1 kg) obrać i potarkować na tarce jarzynowej.
- 2 żółtka z ok 1/2 szkl. cukru utrzeć na puch.
- Ubić 2 białka.
- Białka wymieszać z żółtkami, a następnie wszystko wymieszać z ryżem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładać: połowę ryżu, na to jabłka mocno posypane cynamonem i znów ryż. Na wierz pokroić strużki masła.
- Zapiekać ok 1 godziny w temp. 180 °C.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz