Nie ma to tamto, jak na
każdego pirata przystało przepadam za dobrze przyprawiona rybką. Czasem
jednak sieci zawodzą i dobrze jest mieć pod pokładem coś na "zapas". ;)
Składniki:
- 1 kg świeżych płotek
- sól
- pieprz czarny mielony
- mąka
- olej do smażenia
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki zimnej wody
- 1 cebula
- łyżeczka gorczycy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotować ryby - oskrobać i wypatroszyć. Dokładnie umyć i osuszyć.
- Oprószyć solą i pieprzem.
- Obtoczyć ryby w mące.
- Dobrze rozgrzać olej na patelni i smażyć ryby na złoty kolor. Ryba ma być zrobiona "na chrupko".
- Nadmiaru tłuszczu pozbyć się za pomocą ręcznika papierowego
- Ostudzić.
- Cebulę pokroić w talarki.
- W garnku wymieszać wodę z octem, cebulę i przyprawami.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Odstawić do przestygnięcia.
- Do słoika wkładać ryby, zalać przestudzoną zalewą i zamknąć szczelnie.
- Odstawić na kilka dni.
- Rybki nadają się spożycia po 2-3 dniach.
Smacznego!!! :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń