Zmogła mnie dziś piracka ochota na mało co nieco, także niewiele myśląc odpaliłam neta w poszukiwaniu inspiracji i natknęłam się na niesamowicie kuszącą propozycję oferowaną na blogu Proste Potrawy. I tak oto zachwycona poszorowałam do kambuzu, aby odnaleźć składniki niezbędne do przygotowania CIASTA CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I JAGODAMI.
Co prawda, są to sezonowe smakołyki, ale jak ma się zamrożone jagódki w zamrażarce i dobrze zachowaną cukinię w piwnicy, nic nie stoi na przeszkodzie na upieczeniu letniego ciasta w okresie późnojesiennym.
Składniki :
- 500 ml utartej cukinii (ok. 30 dag)
- 400 ml mąki tortowej (ok. 25 dag)
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150-200 ml cukru
- łyżeczka sody
- łyżeczka kardamonu (może być cynamon lub to i to)
- 200 ml jagód (ok. 14 dag)
Przygotowanie :
- Jajka utrzeć dokładnie z cukrem.
- Mąkę, kakao, kardamon i sodę wymieszać razem w osobnej misce.
- Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno.
- Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami, dokładnie ucierając.
- Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką.
- Na koniec wsypać jagody (przy zamrożonych owocach należy je wymieszać z mąką, która wchłonie sok) i ponownie wymieszać łyżką
- Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Piec w 175 °C przez około 50 min.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz