Czy uwierzylibyście, że zielone ciasto może być smaczne? Kiedy zobaczyłam kawałek zielonego czegoś na talerzu u znajomej, pomyślałam, że postradała zmysły dając mi zepsute ciasto, ale patrzę pałaszuje je i nadal żyje. :P To spróbowałam... a wracając do domu sama zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i zabrałam się do roboty przy tworzeniu ciasta zwanego LEŚNY MECH.
Składniki :
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g)
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml śmietany 30-36%
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 1 czubata łyżka cukru pudru (do kremu)
Przygotowanie :
- Szpinak rozmrażamy, następnie odsączamy go na sitku, i odciskamy nadmiar wody w rękach.
- W misce ubijamy jajka z cukrem, wlewamy olej nadal miksując, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Wlewamy ciasto do formy.
- Pieczemy ok. 1 godziny temp. w 180 °C.min.
- Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
- Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki.
- W misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszając do połączenia składników.
- Wykładamy na placki, a na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i układamy owoce.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego!!! :)
Ale to nie mech? :(
OdpowiedzUsuńHehe... bo tak nazywa się ciasto. :P
Usuń