niedziela, 3 lipca 2016

Leśny mech

A niech to dunder świśnie! :)
Czy uwierzylibyście, że zielone ciasto może być smaczne? Kiedy zobaczyłam kawałek zielonego czegoś na talerzu u znajomej, pomyślałam, że postradała zmysły dając mi zepsute ciasto, ale patrzę pałaszuje je i nadal żyje. :P To spróbowałam... a wracając do domu sama zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i zabrałam się do roboty przy tworzeniu ciasta zwanego LEŚNY MECH.

Składniki :
  • 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g)
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (do kremu)

Przygotowanie :
  1. Szpinak rozmrażamy, następnie odsączamy go na sitku, i odciskamy nadmiar wody w rękach. 
  2. W misce ubijamy jajka z cukrem, wlewamy olej nadal miksując, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  3. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Wlewamy ciasto do formy.
  5. Pieczemy ok. 1 godziny temp. 180 °C.min. 
  6. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. 
  7. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki.
  8. W misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszając do połączenia składników. 
  9. Wykładamy na placki, a na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i układamy owoce. 
  10. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Smacznego!!! :)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...